Vantaan asuntomessutalojen valaistusarvioinnin perusteet

Posted: 1.7.2015 in Yleinen
Valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo on jo yli 15 vuoden ajan arvioinut asuntomessutalojen valaistusta. Näistä arvioinneista oppii paljon. Kannattaa valita hyvät ratkaisut ja välttää vuosittain toistuvien valaistusvirheiden tekemistä. Suurimmassa osassa taloista olisi nimittäin parantamisen varaa valaistuksessa.
Tämä artikkeli käsittelee asuntomessutalojen valaistusta. Siitä on kuitenkin paljon apua, kun suunnittelet oman kotisi valaistusta. Aluksi valaistusarvioinnin tavoitteet:
  • Valaistuksen laadun parantaminen Suomen kodeissa ja kesäasunnoissa.
  • Talon rakentajien tulisi oivaltaa, että valaistussuunnittelija tulisi ottaa mukaan jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Valaistussuunnittelija ei ole kuitenkaan aina sama kuin sähkösuunnittelija. On kuitenkin sähkösuunnittelijoita, jotka ovat päteviä valaistussuunnittelijoita.
  • Ellei valaistussuunnittelijaa ole saatavilla, voit talon tulevana asukkaana pyytää sähkösuunnittelijaa tekemään ne valaistusratkaisut, jotka olet havainnut toteuttamiskelpoisiksi esim. näillä sivuilla olevista esimerkeistä. Voit myös antaa oman suunnitelmasi Ilkalle arvioitavaksi ja sitten vasta annat suunnitelmasi sähkösuunnittelijalle.
  • Sisustussuunnittelija olisi otettava mukaan myös rakennusvaiheessa, sillä valaistukseen liittyy oleellisesti myös sisustus, mm. seinien ja kattojen värit. On muitakin vaihtoehtoja katon ja seinän väreiksi kuin valkoinen.
  • Neuvojen antaminen asunnon tulevalle asukkaalle mahdollisten virheiden välttämiseksi ja korjaamiseksi.
  • Ihmisystävällisemmän ja turvallisemman valaistusvaihtoehdon esittäminen perinteisen halogeenimyönteisen valaistustavan rinnalle. Nämä lamputhan ovat menossa EU:n alueella myyntikieltoon suurimmista wattimääristä alkaen.
  • Sellaisen valaistuksen luominen, joka aiheuttaa mahdollisimman vähän terveydelle haitallisia sähkö- ja magneettikenttiä.
  • Valaistusarvioinnissa korostan päivänvalon kaltaisen valon merkitystä.  Ei ole mitään syytä olla valitsematta kotiin, kouluun ja työpaikalle täyden spektrin päivänvalolamppuja.
Huomaa
Arviointini on luonnollisesti täysin subjektiivinen. Se perustuu kuitenkin yli 25-vuotiseen kokemukseeni valaistuksesta. Jos olet eri mieltä jostakin yksityiskohdasta, kerro, niin perustelen tarkemmin havaintoni.
Asuntomessuilla on tapana arvostella eri asioita. Ymmärrän, että joku voi olla täysin eri mieltä joistakin arvioistani. Harva on kuitenkaan vielä kokeillut kaikkia valaistuksen vaihtoehtoja. Aina voi löytyä parempikin vaihtoehto.
Ilkka Pekanheimo, valaistussuunnittelija, ilkka.pekanheimo@gmail.com   0400 221421
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s