Huomioita ulkovalaistuksesta

Posted: 22.7.2015 in Yleinen

PIKAVIESTI: Rakennatko taloa? Oletko hankkimassa älytaloratkaisun? Sitä ennen kuuntele tämä haastattelu Radio Puheesta, joka tuli 29.7.2015: Älytalo vai kevyttä kotiautomaatiota?” Lasse Honkala kertoo, miten viisaita ovat tulevaisuuden kodit ja mihin sudenkuoppiin ei kannata pudota. Voit säästää rahaa, jos oikein oivallat ohjelman sanoman. Annan mielelläni lisätietoja.

Lisää valaistuksesta.

13

Päivänvalolamppu ulkovalaisimessa näyttäisi luonnon värit aitoina, myös talvella lumen väri olisi valkoinen. Jos perheessä on koira, ei tällä seikalla ole suurta merkitystä ;o) Pollarivalaisimien vaihtoehtona olisi epäsuora ledinauhavalaistus valkoisen seinäkkeen yläosassa valolistan takana piilossa.

04

Kuistilla on erinomainen valaistus – aitoa päivänvaloa. Iltaa varten tarvitaan pöydälle kynttilät.

06

Aito päivänvalo valaisee kuistin erinomaisesti.

07

Vältä lattiaan upotettavia ledejä. Ne häikäisevät hyvin paljon ohitse kuljettaessa. Niistä ei ole valaistuksellisesti juuri mitään hyötyä. Mutta mikä pahinta, ne aiheuttavat valosaastetta. Ehdotan, että ylös suuntautuvat ledilamput poistetaan kokonaan käytöstä.

15

Tässä ledit ovat lämminsävyisiä, siksi seinän väri muuttuu. Kannattaa kokeilla päivänvalolediä, niin seinän väri ei muuttuisi.

13

Sirocco-pollari, jossa on päivänvaloledi. Luonto näkyy aidon värisenä päivänvalossa ja myös päivänvalolampun valossa.

12

Vältä lattiaan asennettuja, ylöspäin suunnattuja ledivalaisimia. Ne häikäisevät pahasti, kun kävellään niiden ohitse. Mitä ne valaisevat, ehkä ohitse lentäviä lintuja? Turhaketta kerrakseen. Valo suuntautuu kohti taivasta, aiheuttaa ns. ”saastunutta valoa”. Häikäisy voi aiheuttaa kompastumisen astuttaessa graniittiportaalle. Kontrastiero on suuri ilman valaisimiakin. Poista näistä valaisimista lamppu kokonaan.

21

Kattoterassilla on useita kohti taivasta osoittavia ledivalaisimia. Ensinnäkin ne häikäisevät ohitse kuljettaessa. Mutta mikä pahinta: ne aiheuttavat valosaastetta. Ehdotan, että ylös suuntautuvat ledilamput poistetaan kokonaan käytöstä. Kattoterassin olisi voinut valaista tyylikkäämmin ja edullisemmin epäsuorasti, asentamalla ledinauha metallikaiteen alle piiloon ja suuntaamalla valo kohti lattiaa.

13

Valaisimien sisällä olevat ledit on suunnattu kohti puuta. Ne eivät häikäise. Naamioisin valaisimet paremmin kasvillisuuteen, ne eivät saisi kiinnittää enemmän huomiota kuin itse kasvillisuus. Naamiointiin voi käyttää tilapäisesti vaikka tekokasveja, kunnes puun ympärillä oleva kasvillisuus estää valaisinten näkymisen. Valon laadun tulisi olla päivänvaloa, jotta luonnon värit näkyisivät aitoina.

14

Kasvillisuusvalaisin on muuten OK, mutta tässä kohdassa se häikäisee, kun katsotaan kattoterassilta. Asenna valaisin puun ja talon väliin ja suuntaa poispäin talosta. Ja taas, valon laatu pitäisi muuttaa päivänvaloksi.

07

Tämä on ns. saastuneen valon valaisin. Valo suuntautuu taivaalle, mikä on valaisimen suunnitteluvirhe. Tee valaisimelle läpinäkymätön hattu päähän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s